Fotocollectie De Buck en Gindra

Victor de Buck (1855-vermoedelijk 1914) was een Belgische kunstschilder die in 1885 op een van zijn studiereizen door Bladel kwam en gecharmeerd raakte van dit Kempische dorp. Hij spoorde zijn vriend en collega Joseph Gindra (1862-1938) aan naar Bladel te verhuizen om daar met hem te kunnen schilderen.

In 1887 vestigde Gindra zich met zijn gezin aan de Sniederslaan. De Buck logeerde vaak in het huis van Gindra. Behalve schilderen fotografeerden beide kunstenaars. Bijzonder is de serie foto’s van de Kempen die voor het overgrote deel door De Buck is genomen. Ze zijn bijzonder omdat ze op een ongedwongen manier het dagelijkse leven van de Kempische boeren laten zien. De foto van een vader met peuter voor een huis is een van de 25 opnamen die De Buck maakte van kinderen.

Bronvermelding: RHCe, fotocollectie De Buck en Gindra

Literatuur: Kempische boeren en Vlaamse vissers, Cor van der Heijden en Gerard Rooijakkers. RHCe, bibliotheek, objectkenmerk brabant A 319

Foto Jan Stads

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Corky de Graauw
Dankwoord Baron Speyart v Woerden in stadhuis Breda t.g.v. jubileum Stedelijk Museum Breda, 1967 (Breda Beeldcollectie, B. Speekenbrink)
Romeinen en karren zonder vering
images/hourglass.png

ZOEKEN...